Καλώς ήρθατε στο Νέο μας site!

Στο e-iatroi.gr μπορείτε:

 

- Εάν είστε Ιατρός να καταχωρηθείτε στον κατάλογό μας

- Να κάνετε αναζήτηση για Ιατρούς

- Να βρείτε διαγνωστικά κέντρα

- Να ενημερωθείτε από τα άρθρα μας

ΑΚΜΗ : ΑΙΤΙΑ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΚΜΗ : ΑΙΤΙΑ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2012-11-21 10:38:00
Share |

Η ακμή είναι μια γενετική ασθένεια που οφείλεται στην υπερβολική απάντηση της τριχοσμηγματογόνου μονάδας σε φυσιολογικά επίπεδα των κυκλοφορούντων ανδρογόνων,που έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή σμήγματος & την υπερκεράτωση (πολλα νεκρά κύτταρα) της επιδερμίδας,παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών (σταφυλοκοκκος). Εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο & επηρεάζει το μεγαλύτερο ποσοστό των εφήβων, ωστόσο μπορεί να παραμείνει ενεργή ή και να πρωτοεμφανιστεί μετά το 25ο έτος της ηλικίας,ιδιαίτερα στις γυναίκες,γιαυτό & ονομάζεται "ακμή της ενήλικης γυναίκας". Σε ένα μικρό ποσοστό οι βλάβες επιμένουν σε ήπια μορφή έως το 40ο έτος της ηλικίας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ :


α). Δίαιτα: Θεωρείται ότι δε παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην ακμή. Στην περίπτωση που ο ασθενής διαπιστώνει έξαρση της νόσου,μεταά από λήψη συγκεκριμένου είδους τροφής,συνιστούμε την αποφυγή αυτής για ορισμένο χρονικό διάστημα,προκειμένου να επιβεβαιωθεί η σχέση. Από ορισμένους συγγραφείς συνιστάται η αποφυγή βαριάς κουζίνας & λιπαρών φαγητών.


β). Πλύσιμο: Το πλύσιμο με νερό & σαπούνι αποτελεί μία διαδικασία, η οποία συνιστάται με μέτρο κατά τη θεραπεία της ακμής. Η απομάκρυνση του σμήγματος από το πρόσωπο & το κεφάλι,βελτιώνει την κατάσταση,υποκειμενικά & αντικειμενικά. Η χρήση των διαφόρων αντισηπτικών σαπώνων έχει αποδειχτεί ότι δεν προσφέρει καμιά βοήθεια δεδομένου ότι μικροβιακό αίτιο βρίσκεται βαθειά στους τριχοσμηγματογόνους αδένες.

Η χρήση των διαφόρων αντισηπτικών σαπώνων έχει αποδειχτεί ότι δεν προσφέρει καμιά βοήθεια δεδομένου ότι μικροβιακό αίτιο βρίσκεται βαθειά στους τριχοσμηγματογόνους αδένες.Αντίθετα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική ξήρανση του δέρματος εμπεριέχοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης δερματίτιδας εξ επαφής. Εξαίρεση αποτελεί η χρήση παρασκευασμάτων ιωδίου που αφορούν ελαφρές μορφές ακμής. Η ασθενής με ακμή πρέπει να χρησιμοποιεί λεπτά παρασκευάσματα τύπου λοσιόν ή αυτά με υδατική βάση.


γ). Σεδύσκολες περιπτώσεις βαθέων & έντονων ουλών ακμής,μπορεί να χρησιμοποιηθεί dermabration ( διαμάντι ). Μετά τη θεραπεία συνιστάται η αποφυγή του ηλίου για 24 ώρες.
Μαριάννα Λιβερίου


Πτυχιούχος αισθητικών θεραπειών

Πολυετής εμπειρία στη Μεγάλη Βρετανία

τηλ. 210.6229904

 

Share |