Καλώς ήρθατε στο Νέο μας site!

Στο e-iatroi.gr μπορείτε:

 

- Εάν είστε Ιατρός να καταχωρηθείτε στον κατάλογό μας

- Να κάνετε αναζήτηση για Ιατρούς

- Να βρείτε διαγνωστικά κέντρα

- Να ενημερωθείτε από τα άρθρα μας

Βελονισμός

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2013-04-21 21:43:00
Share |

 Βελονισμός


Ο βελονισμός είναι η πιο γνωστή τεχνική της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής στη Δύση.Πρόκειται για μια θεραπευτική τέχνη που δε χρησιμοποιεί φάρμακα και δε προκαλεί παρενέργειες όταν φυσικά γίνεται από άρτια εκπαιδευμένα χέρια. Ανακουφίζει τον πόνο, χρησιμοποιείται ως αναισθητικό, αποκαθιστά τη λειτουργία παράλυτων μελών και ελέγχει προοδευτικά εξαρτήσεις όπως είναι το κάπνισμα ή η αλόγιστη χρήση αλκοόλ.

 


Πρόκειται για μια θεραπευτική τέχνη 5.000 ετών και όμως κανείς μέχρι τώρα δεν έχει μπορέσει να αποδείξει ποια είναι ακριβώς η λειτουργία του! Δεν είναι λοιπόν παράδοξο που το αναλυτικό δυτικό πνεύμα τον αντιμετωπίζει με απορία και πολλές φορές με σκεπτικισμό. Στην Ευρώπη του σήμερα υπάρχουν νοσοκομεία που διαθέτουν τμήμα βελονισμού, κυρίως για χρόνιες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα ή οι ρευματισμοί. Ακόμη όμως και οι δυτικοί γιατροί που τον εφαρμόζουν, αναγνωρίζουν μεν ότι είναι αποτελεσματικός, δεν μπορούν όμως να εξηγήσουν «εργαστηριακά» το γιατί! Δε μπορεί κάποιος να κάνει κλινικά πειράματα για τον βελονισμό, όπως για τα φάρμακα και πολλές φορές έχει ακουστεί η θεωρία της αυθυποβολής. Τα τεστ που έχουν γίνει όμως δείχνουν ότι οι θεραπευτικές ικανότητες του βελονισμού φθάνουν σε μεγαλύτερα ποσοστά αντί των ποσοστών που προκαλεί συνήθως η αυθυποβολή.

Ναι, η για την Δύση η θεραπευτική τέχνη του βελονισμού αγγίζει τα όρια του Μεταφυσικού. Οι Κινέζοι μιλούν για «κανάλια» ενέργειας που διαπερνούν το ανθρώπινο σώμα και ονομάζονται μεσημβρινοί. Οι μεσημβρινοί στους οποίους ρέει η ενέργεια Qi (κι) και οι οποίοι χρησιμοποιούνται για όλες τις θεραπείες έχουν «χαρτογραφηθεί» πριν από χιλιάδες χρόνια. Έχουν βρεθεί οστά επάνω στα οποία αναφέρονται οι 12 κύριοι μεσημβρινοί και οι βασικές αρχές του βελονισμού. Σύμφωνα με την φιλοσοφία του βελονισμού το ανθρώπινο σώμα είναι μέρος του Σύμπαντος και έτσι αντιμετωπίζεται, η κλασσική θεωρία αναγνωρίζει 12 μεσημβρινούς , όσους και οι μήνες του χρόνου, και κατά μήκος αυτών υπάρχουν 365 σημεία, όσα και οι μέρες ενός έτους. Στην πραγματικότητα προτείνονται 2.000 περίπου σημεία για τον βελονισμό, οι περισσότεροι όμως από τους σύγχρονους βελονιστές δεν χρησιμοποιούν περισσότερα από 150 σημεία.


Οι Δυτικοί βελονιστές θέλοντας να απαντήσουν στο ερώτημα του ασθενή «πώς θεραπεύει ο βελονισμός» πατούν σε ένα μέρος της αλήθειας του, πιο ρεαλιστικό και ευκολοχώνευτο. Η «εισβολή» της βελόνας στο σώμα δημιουργεί την ανάγκη του σώματος να απελευθερωθεί από τον «εισβολέα-βελόνα» με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται οι κατάλληλες θεραπευτικές αντιφλεγμονώδεις ουσίες που επιφέρουν το αποτέλεσμα της αυτοθεραπείας. Και είναι μια μεγάλη αλήθεια αφού το ανθρώπινο σώμα περιέχει θεραπευτικές ουσίες, όπως είναι η ενδορφίνη – ορμόνη της αναλγησίας , η κορτιζόλη, ή το κολαγόνο, ουσίες που με το κατάλληλο ερέθισμα απελευθερώνονται ώστε να βοηθήσουν το σώμα στην διαδικασία της θεραπείας του.

Οι ασθένειες που αντιμετωπίζονται με την βοήθεια του βελονισμού είναι πολλές. Λουμπάγκο, κιρσοί, νευραλγία, προβλήματα όρασης, ναυτία, ίλιγγος, κολίτιδα, στομαχικά προβλήματα, βουλιμία, νευρική ανορεξία, οστεοπώρωση, πονοκέφαλος, δυσμηνόρια, ρευματισμοί, αλλεργική ρινίτιδα, στειρότητα και στυτική δυσλειτουργία, φλεγμονές και άλλα πολλά .


Άλλες μορφές θεραπείας (ιδιαίτερα για εκείνους που νιώθουν αποστροφή για τις βελόνες) που εντάσονται στην τέχνη του βελονισμού, είναι η πιεσοθεραπεία (πίεση στα σημεία που τοποθετούνται βελόνες), ο βελονισμός με ρεύμα ή λείζερ και η θεραπεία με μόξα. Επίσης η πόση βοτάνων είναι μια συμπληρωματική αγωγή που φέρνει άριστα αποτελέσματα.

 

ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ


Πρόκειται για το γνωστό κινέζικο παραδοσιακό βελονισμό ο οποίος όμως ειδικεύεται στη βελτίωση του δέρματος. Ξεκίνησε στην Κίνα του 16ου αιώνα όπου οι παλλακίδες του αυτοκράτορα τον χρησιμοποιούσαν για να διατηρήσουν την γοητεία τους. Στη Δύση βέβαια έγινε γνωστός τα τελευταία είκοσι χρόνια (το 1970, ένας Κινέζος γιατρός στις ΗΠΑ ανακάλυψε πως ο βελονισµός µπορεί να εξαλείψει τις ρυτίδες) και εφαρμόζεται ευρύτατα στον χώρο της ομορφιάς. Είναι η θεραπεία που δεν καλύπτει απλώς τις ρυτίδες, αλλά τις θεραπεύει. Ο αισθητικός βελονισμός, είναι μια εναλλακτική πρόταση αντί της πλαστικής χειρουργικής. Είναι μια μη επεμβατική αγωγή που μπορεί να προσφέρει λάμψη φρεσκάδας και να ελαττώσει τα σημάδια του γήρατος. Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική στο πρόσωπο αποτυπώνονται χαρακτηριστικά που είναι σε άμεση συσχέτιση με την γενική κατάσταση του σώματος. Οι σύγχρονοι δυτικοί βελονιστές γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο βελονισμός δρά μέσω του νευρικού και ενδοκρινικου συστήματος, αποκαθιστώντας δυσλειτουργίες πάσης φύσεως. Πολλά κέντρα ευεξίας στην Ευρώπη και στην Αμερική χρησιμοποιούν αυτό που στα Αγγλικά λέγεται Cosmetic Acupuncture σαν ένα μέσο ολιστικής αισθητικής προσέγγισης, και ανάμεσα σ’ εκείνους που έχουν σπεύσει να επωφεληθούν από τα θεαματικά του αποτελέσματα είναι πολλές διασημότητες του Χόλυγουντ και όχι μόνο. Λάτρεις του αισθητικού βελονισμού είναι ισχυρές προσωπικότητες και celebrities απ’ όλο τον κόσμο όπως η Gwyneth Paltrow, η Madonna, η Cher, η Elle Macpherson, η Sienna Miller, η σοπράνο Katherine Jenkins και άλλοι πολλοί.


Στον αισθητικό βελονισμό η εφαρμογή διαφέρει ελάχιστα από τον κλασσικό βελονισμό. Οι βελόνες τοποθετούνται σε ενεργειακά σημεία, αλλά και σε μυς σε όλο το σώμα και εισχωρούν σε πολύ βαθιά επίπεδα, όχι μόνο στην επιδερμίδα. Η διαδικασία του αισθητικού βελονισμού ενεργοποιεί την ικανότητα αυτοθεραπείας του ίδιου του σώματος. Οι βελόνες δημιουργούν μικρές τοπικές φλεγμονές. Ο εγκέφαλος αυτό το αντιλαμβάνεται ως τραύμα και κινητοποιείται πολλαπλώς προκειμένου να το θεραπεύσει. Έτσι ενεργοποιεί τα μιτοχόνδρια, διεγείρει τους ινοβλάστες (κύτταρα υπεύθυνα για την παραγωγή υαλουρονικού οξέως, κολλαγόνου και ελαστίνης), ρυθμίζει τον αγγειακό τόνο ενισχύοντας τη μικροκυκλοφορία του αίματος, στέλνει αντιφλεγονώδεις ουσίες και προσφέρει καλύτερη οξυγόνωση. Προωθείται η φυσική επουλωτική διαδικασία του οργανισμού και αναζωογονείται η περιοχή του προσώπου. Παρατηρείται ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου και αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος. Αν και η βελτίωση είναι άμεση από την πρώτη κιόλας θεραπεία, τα αποτελέσματα του βελονισμού γίνονται σαφώς ορατά μετά τη 3η- 4η συνεδρία. Το δέρμα είναι πιο ενυδατωμένο και οξυγoνωμένο, οι λεπτές γραμμές εξαλείφονται, οι βαθιές ρυτίδες μαλακώνουν, οι μύες που βρίσκονται κάτω από το δέρμα ανακτούν τον φυσιολογικό μυϊκό τους τόνο κι επανέρχεται η σφριγηλότητα της επιδερμίδας. Επίσης, για να ενισχυθεί η αποτελεσµατικότητα του βελονισµού, χρησιµοποιείται γαλβανικό ρεύμα που επαναπρογραµµατίζει τη διαδικασία γήρανσης του δέρµατος, ώστε η αναπαραγωγή των κυττάρων, η παραγωγή κολλαγόνου και βιταµίνης D, καθώς και η ικανότητά του να αποτοξινώνεται ενισχύονται. Την ίδια στιγµή ρυθµίζονται η θερµοκρασία του, η εφίδρωση και η λιπαρότητα.


Μια άλλη πολύ σημαντική εφαρμογή του αισθητικού βελονισμού αφορά το αδυνάτισμα και τη σύσφιξη κατά τη περίοδο ή μετά το αδυνάτισμα. Ο βελονισμός έχει την ικανότητα να διεγείρει το μεταβολισμό και έτσι να καταστήσει τον οργανισμό ικανό να χρησιμοποιήσει σωστά την τροφή αντί να την αποθηκεύσει ως λίπος. Τα ιδιαίτερα βελονιστικά σημεία που χρησιμοποιούνται για την διαδικασία του αδυνατίσματος επιλέγονται με βάση το ιστορικό του ενδιαφερόμενου ,την κατανομή του λίπους, το επίπεδο στρες , τις διατροφικές συνήθειες και άλλους παράγοντες.


Νίκη Μπατσή


Mέλος του Συλλόγου Ομοιπαθητικών Ελλάδος.

Μέλος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ομοιοπαθητικής ( E C C H ).


τηλ : 211.1834628    κιν : 697.6760330


www.myhomeopathyonline.com


 


 


 


 


 

Share |