Καλώς ήρθατε στο Νέο μας site!

Στο e-iatroi.gr μπορείτε:

 

- Εάν είστε Ιατρός να καταχωρηθείτε στον κατάλογό μας

- Να κάνετε αναζήτηση για Ιατρούς

- Να βρείτε διαγνωστικά κέντρα

- Να ενημερωθείτε από τα άρθρα μας

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ-ΜΥΟΠΕΡΙΤΟΝΙΑΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2013-05-09 10:19:00
Share |

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ-ΜΥΟΠΕΡΙΤΟΝΙΑΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ  


Η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση είναι μια πολύ αποτελεσματική δια των χειρών θεραπεία, που περιλαμβάνει πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία (trigger points), με σκοπό την απελευθέρωση της κίνησης και την ανακούφιση από τον πόνο.  Η θεωρία της μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης απαιτεί την πλήρη κατανόηση της λειτουργίας της περιτονίας. Η περιτονία είναι ένας πυκνός συνδετικός ιστός που περιβάλει και συνδέει ανατομικά και λειτουργικά όλους τους μύες, σχηματίζει μια συνέχεια σε ολόκληρο το σώμα και επιτελεί σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος.

Φανταστείτε την περιτονία σαν ένα μερικώς φουσκωμένο μπαλόνι, που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα, την καρδιά, τους πνεύμονες, τις αρθρώσεις, τα νεύρα, τους μύες. Σε έναν υγιή οργανισμό, η περιτονία είναι χαλαρή, όπως το μερικώς φουσκωμένο μπαλόνι και μπορεί εύκολα να καλύψει όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος χωρίς να φτάσει στα όρια της μέγιστης αντοχής. Όταν όμως συμβεί κάποιος μικροτραυματισμός, μυοσκελετική δυσλειτουργία ή φλεγμονή, η περιτονία χάνει την ευκαμψία της και το μπαλόνι αρχίζει να φουσκώνει στο σημείο αυτό ενώ τεντώνεται σε κάποιο άλλο, με αποτέλεσμα να συμπιέζει τις υποκείμενες δομές, να περιορίζεται η κινητικότητά του και να διαταράσσεται η συνέχεια και η ομαλή λειτουργία του.

Η συνέχεια της περιτονίας είναι δυνατό να διαταραχθεί από διάφορους παράγοντες (επαναλαμβανόμενες φορτίσεις, λανθασμένη στάση, συσσωρευμένη κόπωση, χειρουργείο, τραυματισμός) και να δημιουργηθούν μικροτραυματισμοί πάνω σε αυτή, με επακόλουθο τα λεγόμενα «μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης πόνου - trigger points». Αυτά είναι υπεύθυνα για τη βράχυνση των μυών, τη δυσλειτουργία των αρθρώσεων, τον περιορισμό των κινήσεων και την έκλυση πόνου. Για να απελευθερωθεί ξανά η περιτονία και να αποκατασταθεί η ισορροπία ολόκληρου του σώματος, είναι άκρως απαραίτητη η Θεραπευτική Μάλαξη – Μυοπεριτονιακή Απελευθέρωση.

Η Θεραπευτική Μάλαξη - Μυοπεριτονιακή Απελευθέρωση στα Σημεία Πυροδότησης Πόνου (Myofascial Release & Trigger Point Therapy):


•Βελτιώνει τη στάση

• Μειώνει το χρόνιο πόνο

• Βελτιώνει τη λειτουργία του Αναπνευστικού Συστήματος

• Βοηθάει στη συνειδητοποίηση της θέσης του σώματος

• Προλαμβάνει τα σύνδρομα υπέρχρησης

• Αποκαθιστά τη Μυοπεριτονιακή Ισορροπία

• Διατηρεί την ιδανική φυσιολογία των μαλακών ιστών

• Αυξάνει το εύρος κίνησης των αρθρώσεων


Η Μυοπεριτονιακή Απελευθέρωση είναι πολύ σημαντική σε όλες τις μυοσκελετικές παθήσεις, που σχετίζονται με την εμφάνιση των επώδυνων σημείων (αυχενικά, οσφυαλγίες, τενοντίτιδες, αρθρίτιδες κ.α.) Απλοί τραυματισμοί και καθημερινοί πόνοι μπορεί να γίνουν χρόνιοι, εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά στα αρχικά τους στάδια, με απελευθέρωση της περιτονίας. Έχετε σκεφτεί ότι οι πόνοι που έχετε για χρόνια, ο περιορισμός στην κίνηση του ώμου, ή το χρόνιο «μάγκωμα» στη μέση,  θα μπορούσαν να απαλυθούν ή και να εξαφανιστούν με μία απλή θεραπευτική μάλαξη;

Ακόμα και πολύ σοβαρές αθλητικές κακώσεις είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ενός μυός ο οποίος παρουσίασε κάποια στιγμή μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης πόνου (trigger points), δε δέχθηκε ποτέ αγωγή και εξελίχθηκε σε μία μεγαλύτερη κάκωση με τον καιρό, λόγω της ανισορροπίας και της δυσλειτουργίας των μυών και της άρθρωσης. Η μακρόχρονη εμπειρία σε αθλητικές κακώσεις, καθιστά απόλυτα επιτυχή την πρόληψη και την αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων, με τη θεραπευτική μάλαξη-μυοπεριτονιακή απελευθέρωση. Μη χάνετε χρόνο, ελάτε για μία συνεδρία θεραπευτικής μάλαξης και δώστε οριστική λύση στους χρόνιους πόνους!


 

ΙΩΑΝΝΑ ΒΥΘΟΥΛΚΑ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ MSc


Πτυχιούχος Ανωτάτης Σχολής

Φυσικοθεραπείας Αθηνών

Αποκατάσταση μαραθωνοδρόμων

Φυσικοθεραπεύτρια Πολυκλινικής Ολυμπιακών Αγώνων (ΑΘΗΝΑ 2004)

Φυσικοθεραπεύτρια Εθνικής Παραολυμπιακής Αποστολής (ΠΕΚΙΝΟ 2008)

Φυσικοθεραπευτικό Κέντρο:

Αγ. Δημητρίου 4,  Άνοιξη Αττικής

τηλ. 210 8141622

 

Share |