Καλώς ήρθατε στο Νέο μας site!

Στο e-iatroi.gr μπορείτε:

 

- Εάν είστε Ιατρός να καταχωρηθείτε στον κατάλογό μας

- Να κάνετε αναζήτηση για Ιατρούς

- Να βρείτε διαγνωστικά κέντρα

- Να ενημερωθείτε από τα άρθρα μας

Οι λόγοι που συμβάλλουν στην αποτυχημένη σχολική επίδοση

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2013-02-13 11:55:00
Share |

Οι λόγοι που συμβάλλουν στην αποτυχημένη σχολική επίδοση


Τα τελευταία χρόνια οι Μαθησιακές Δυσκολίες αποτελούν ένα πρόβλημα αιχμής για την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα, που αφορά χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες και απασχολεί με ένταση τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους γονείς.


Σχετικές Πληροφορίες δίνει στο Life2day.gr η Σπυριδούλα Κυπριτζόγλου- Αποφοίτησε από το τμήμα Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Ανωτατου Τεχνολογικού Ιδρύματος Εκπαίδευσης (Α.Τ.Ε.Ι.) Ηπείρου. Επιστημονικός συνεργάτης Medidiatrofi.


Η συχνότητα εμφάνισης του συγκεκριμένου φαινομένου αυξάνεται. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι η έλλειψη γνώσεων για το τι πραγματικά είναι οι Μαθησιακές δυσκολίες. Μεγάλος αριθμός μαθητών και μαθητριών τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αποτυγχάνουν καθημερινά, στερούνται έγκαιρης ανίχνευσης των Μαθησιακών τους Δυσκολιών ή αποτελεσματικής εκπαιδευτικής στήριξης. Πολλοί από αυτούς προχωρούν αποτυγχάνοντας στο σχολικό σύστημα χωρίς καν να γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν Μαθησιακές Δυσκολίες.


Συνέπεια της άγνοιας είναι και η αδιαφορία αναστολής των δυσλεξικών προδιαθέσεων. Δυστυχώς υπάρχουν πολλές φορές που το παιδί και οι γονείς βολεύονται με τις αρχικές ανορθόδοξες συμπεριφορές του, ώστε τις αφήνουν να γίνονται αφορμές που τις διαιωνίζουν. Τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι η τάση του να χρησιμοποιεί το δάχτυλό του κατά την ανάγνωση, να ακουμπάει σχεδόν τα μάτια του πάνω στις λέξεις που επιχειρεί να διαβάσει, να πιάνει το μολύβι με τη χούφτα του, να σβήνει τα λάθη του με το σάλιο που βάζει στο δάχτυλο του, να αφήνει κενά φύλλα στο τετράδιο του, να αφήνει κενό μεγάλο μέρος των σελίδων του τετραδίου, να μην τηρεί παραγράφους, να συλλαβίζει τις λέξεις κατά την ανάγνωση και, γενικότερα, να συνεχίζει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε.


Εξίσου σημαντικός παράγοντας αύξησης της συχνότητας των μαθησιακών δυσκολιών είναι και η παραπληροφόρηση που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει εφόσον δε γίνεται σωστή ενημέρωση για το τι πραγματικά είναι οι μαθησιακές δυσκολίες. Ισχύει ότι εάν η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την άγνοια, τότε η παραπληροφόρηση είναι το όπιο που αποχαυνώνει το νου, ιδιαίτερα όταν αυτή αφορά τις έννοιες «γλώσσα» και «λόγος». Η δράση της είναι περισσότερο επικίνδυνη όταν παράγεται από το ασυνείδητο, διότι τότε προσβάλλει και εκείνον που την παράγει.


Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι ο όρος μαθησιακές δυσκολίες χρησιμοποιείται ορισμένες φορές καταχρηστικά, για να περιγράψει τις δυσκολίες ενός παιδιού στο σχολείο λόγω οριακής νοημοσύνης, προβλημάτων συμπεριφοράς, ψυχοσυναισθηματικών, κοινωνικών ή οικογενειακών προβλημάτων.


Δυστυχώς όλοι οι παραπάνω λόγοι συμβάλλουν στην αποτυχημένη σχολική επίδοση πολλών μαθητών καθώς και στην απογοήτευση που νιώθουν, στην περιθωριοποίηση τους και στην απομάκρυνση τους από τη μάθηση. Την εικόνα συμπληρώνουν οι γονείς, που αγχωμένοι, απογοητευμένοι και συχνά σε σύγχυση προσπαθούν να βρουν λύσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες των παιδιών τους συχνά έξω από το σχολείο, με υψηλό χρηματικό και ψυχικό κόστος και με αβέβαια αποτελέσματα. Ανακαλύπτουν συχνά ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, ότι έχουν πιστέψει σε μη τεκμηριωμένες «θεραπείες» και ότι οι ατομικές λύσεις δεν είναι πάντα αποτελεσματικές.


Πηγή: Life2day

Share |