Καλώς ήρθατε στο Νέο μας site!

Στο e-iatroi.gr μπορείτε:

 

- Εάν είστε Ιατρός να καταχωρηθείτε στον κατάλογό μας

- Να κάνετε αναζήτηση για Ιατρούς

- Να βρείτε διαγνωστικά κέντρα

- Να ενημερωθείτε από τα άρθρα μας

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2012-12-20 23:23:00
Share |

Είναι δυνατόν άνδρες με μικρού βαθμού αύξηση αδένα να παρουσιάζουν σημαντικού βαθμού απόφραξη της ουρήθρας  και  έντονα  συμπτώματα .

Η διάγνωση  γίνεται με τις εξής  εξετάσεις :  1)Την δακτυλική εξέταση από το ορθό   .Η οποία βοηθά να  καταλάβει ο γιατρός τη σύσταση του αδένα  δηλαδή  αν  είναι σκληρός  ή   μαλακός και το μέγεθος του . 2)  Εξέταση αίματος  με  μέτρηση του ΡSΑ που είναι ένας ειδικός δείκτης καθορισμού   παθολογικών  καταστάσεων  στο αδένα. 3) Με  το υπερηχογράφημα  το οποίο παίζει σημαντικό  ρολό ,  γιατί απεικονίζει τον αδένα . Ο υπερηχογραφικός έλεγχος γίνεται είτε  διακοιλιακά , είτε διορθρικά,   δηλαδή  υπερηχογράφημα του προστάτη    διαμεσου του ορθου .


Με το υπερηχογράφημα μετρούμε τις διαστάσεις  ,ελέγχουμε την δομή του , βλέπουμε αν υπάρχουν  ύποπτες περιοχές και έτσι καθορίζεται αν χρειάζεται βιοψία του αδένα .Με αυτή την σειρά των εξετάσεων έκτος από την  κακοήθη υπερτροφία του αδένα κάνουμε διάγνωση και του  καρκίνου του προστάτη, ο  οποίος φυσικά έχει διαφορετική αντιμετώπιση  και θεραπεία  .

Η θεραπεία της καλοήθους  υπερτροφίας μπορεί να είναι συντηρητική , δηλαδή με φάρμακα ή  χειρουργική ανάλογα με  την περίπτωση .

Στην θεραπεία  με φάρμακα προσπαθούμε να μειώσουμε  ή  να σταματήσουμε  την αύξηση του αδένα έτσι ώστε ο  ασθενής να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα


O προστάτης είναι ένα όργανο του άνδρα που βρίσκεται στην βάση της ουροδόχου κύστης και περιβάλλει το αρχικό τμήμα της ουρήθρας . Η κύρια λειτουργία του είναι  η  παραγωγή υγρού που αναμιγνύεται με το σπέρμα Ο προστάτης σταδιακά  αυξάνεται  σε  μέγεθος με την ηλικία .Στην γέννηση ζυγίζει  λίγα γραμμάρια και ακολουθούν  δυο  περίοδοι   αύξησης  του μεγέθους  του .

Η πρώτη περίοδος είναι  στην  εφηβεία όπου ο αδένας διπλασιάζεται  και η  δεύτερη περίοδος    είναι  στην   4η   δεκαετία  όπου  παρατηρείται  νέο κύμα αύξησης  του μεγέθους.  Η αύξηση αυτή  δεν  είναι  ομοιογενής σε όλο τον αδένα  .

 


Η αύξηση του προστάτη καταλήγει στην υπερτροφία αδένα που   αποτελεί μια από τις συχνότερες  παθήσεις του άνδρα κατά την 5η και 6η  δεκαετία της ζωής του.

Σχεδόν ο μισός  ανδρικός πληθυσμός άνω τον 65 ετών υποφέρει από τα προβλήματα που προκαλεί η αύξηση  του μεγέθους του αδένα ,  δηλαδή η υπερτροφία του. Η υπερτροφία του προστάτη σπάνια εμφανίζεται σε άνδρες κάτω των 45 ετών.

Τα συμπτώματα της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη  οφείλονται στην μερική απόφραξη της ουρήθρας και στην σταδιακή απώλεια της σωστής     λειτουργικότητας της ουροδόχου κύστης  .

 


Τα συνήθη συμπτώματα είναι  

1 ) καθυστέρησης της έναρξης της ούρησης

2  )διακεκομμένη ούρηση  

3  )ελάττωση της ακτίνας των ούρων 

4)  επιμήκυνση του χρόνου της ούρησης  

5 )  επιτακτική ούρηση 

6 ) η  αποβολή ούρων σαν σταγόνα   7 )   μη ικανοποιητική ούρηση με αίσθηση παραμονής υπολείμματος ούρων  

8 ) συχνουρία 

9)  και νυχτουρία   δηλαδή   ούρηση στην διάρκεια της νύχτας.Το μέγεθος του αδένα καθορίζει τα συμπτώματα .

  

                        

        17-21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΕΣ  ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

                                ΙΑΤΡΟΙ :  Β.ΓΕΡΟΛΥΜΟΥ –Δ.ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ
   ΓΡΑΦΕΙ:  Η ΙΑΤΡΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ ΓΕΡΟΛΥΜΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ     ΕΚΠΟΜΠΗ FLASH 96
TO ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ IATRICA   ενημερωθείτε   στο  www.iatrica.gr

ΠΛΑΤΩΝΟΣ 20  &  ΚΥΠΡΟΥ

ΠΛ. ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ


                            ΤΗΛ:210 -2634666   & 210 -  2610706,FAX:210-2634666

                                 e-mail : info@ixoaktin.gr  web : www.ixoaktin.gr


 


 


 

Share |