Καλώς ήρθατε στο Νέο μας site!

Στο e-iatroi.gr μπορείτε:

 

- Εάν είστε Ιατρός να καταχωρηθείτε στον κατάλογό μας

- Να κάνετε αναζήτηση για Ιατρούς

- Να βρείτε διαγνωστικά κέντρα

- Να ενημερωθείτε από τα άρθρα μας

ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ : ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2012-12-20 23:42:00
Share |

Στους άνδρες από την ηλικία των 45 ετών γίνεται συχνότερος ο έλεγχος του προστάτη με την αιματολογική εξέταση του  PSA και  τον υπερηχογραφικό έλεγχο  του αδένα .Ο υπερηχογραφικός έλεγχος  του προστάτη γίνεται με δυο τρόπους με το  διακοιλιακό υπερηχογράφημα, δηλαδή ο εξεταζόμενος πρέπει να πιει νερό και έτσι ο προστάτης εξετάζεται από την κοιλία διαμέσου της γεμάτης με νερό ουροδόχου κύστης  είτε  χωρίς να πιει νερό και ετσι εξετάζεται  από το ορθό(διορθρικό).Με το υπερηχογράφημα μετρούμε τις διαστάσεις,  ελέγχουμε την δομή του προστάτη ,  βλέπουμε αν υπάρχουν  ύποπτες περιοχές και έτσι  καθορίζεται αν χρειάζεται βιοψία του αδένα . Η βιοψία γίνεται με το διορθρικο υπερηχογράφημα , δηλαδή από το ορθό.


Στις γυναίκες στην ηλικία των 20 ετών αρχίζει η εξέταση  του μαστού  που γίνεται με την ψηλάφηση  και το υπερηχογράφημα Από τα 20  έως τα  38  χρόνια ο έλεγχος επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια  πάντα με  ψηλάφηση  και υπερηχογράφημα.                                                        Στην ηλικία των 38 ετών γίνεται η πρώτη μαστογραφία .Στις γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό η πρώτη μαστογραφία γίνεται στα 35 τους  χρόνια .Η μαστογραφία μετά την ηλικία των 40  ετών επαναλαμβάνεται κάθε 1-2  χρόνια και συνοδεύεται από υπερηχογράφημα  όπου χρειάζεται , ανάλογα με την σύσταση των μαστών. Το υπερηχογράφημα  είναι απαραίτητο μαζί με την μαστογραφία στους πυκνούς  με αδένα  μαστούς .Η μαστογραφία στους πυκνούς μαστούς αναδεικνύει τις αποτιτανώσεις , δηλαδή μικρές ασβεστώσεις οι οποίες πρέπει  να ελέγχονται και  ορισμένες φορές να αφαιρούνται . Οι δυο αυτές εξετάσεις ιδίως στους πυκνούς μαστούς είναι συμπληρωματικές.


Ο προληπτικός έλεγχος τόσο στους άνδρες όσο & στις γυναίκες καθορίζεται ανάλογα με την ηλικία .

Στους άνδρες και στις γυναίκες χρειάζεται ένας  πιο συχνός ακτινολογικός έλεγχος μετά την ηλικία των 45 ετών όπου πρέπει  να γίνεται  ακτινογραφία θώρακος η οποία να επαναλαμβάνεται  κάθε  2-3 χρόνια εφόσον ο εξεταζόμενος δεν είναι καπνιστής. Αν είναι καπνιστής ή καπνίστρια  η ακτινογραφία θώρακος γίνεται μετά τα 35  ή 40 χρόνια και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο . Μαζί με την ακτινογραφία στους καπνιστές απαραίτητη είναι και η σπειρομέτρηση κάθε χρόνο από την ηλικία που αρχίζουν το κάπνισμα . Στους άνδρες  και στις γυναίκες πρέπει να γίνεται ένας υπερηχογραφικός έλεγχος κοιλίας  και ένας υπερηχογραφικός έλεγχος θυρεοειδούς αδένα κάθε 3 χρόνια.


 Στον υπερηχογραφικό έλεγχο της κοιλίας εξετάζονται όλα τα όργανα:  το ήπαρ (το συκώτι) η χολή, οι νεφροί , το πάγκρεας , η σπλήνα η κοιλιακή αορτή .Πολύ σημαντικός είναι  ο έλεγχος της κοιλιακής  αορτής γιατί σε μεγαλύτερες   ηλικίες άνω των 60-65 ετών σε πολλούς ασυμπτωματικούς και τυχαίους έλεγχους της κοιλίας βρίσκονται ανευρύσματα της  κοιλιακής αορτής. Τα ανευρύσματα όταν είναι μικρά παρακολουθούνται  σε τακτικούς  απεικονιστικούς ελέγχους   δηλαδή   είτε με υπερηχογράφημα και triplex είτε με αξονική τομογραφία .Επίσης  στο υπερηχογράφημα κοιλίας ελέγχονται   η ουροδόχος κύστης , ο προστάτης τους άνδρες και τα γυναικολογικά όργανα στις γυναίκες  . 


  Στην ηλικία των 50 ετών ιδίως στους καπνιστές και αν  στις εξετάσεις αίματος  έχουμε αυξημένο  σάκχαρο αυξημένα λιπίδια  , υψηλή χοληστερίνη, αυξημένο αθηρωματικό   δείκτη ,αν υπάρχει οικογενειακό  ιστορικό παθήσεων των αγγείων , αν το άτομο είναι υπερτασικό  εκτός από τον καρδιολογικό έλεγχο  πρέπει  να γίνεται βασικά έλεγχος  των  καρωτίδων και των σπονδυλικών αρτηριών και των αρτηριών των κάτω άκρων .O έλεγχος των αγγείων είναι ευρύτερα γνωστός με το όρο triplex.  Με το triplex ελέγχονται τα τοιχώματα του αγγείου αν υπάρχουν τοιχωματικές βλάβες , αν υπάρχουν στενώσεις του αυλού του αγγείου ή ανευρύσματα . Επίσης αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό κιρσών πρέπει  να γίνεται σε ηλικίες μεγαλύτερες των 40 ετών, ιδίως στις γυναίκες έλεγχος  των φλεβών των κάτω άκρων  .   


                                                   Ιατροί Β.ΓΕΡΟΛΥΜΟΥ –Δ.ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ            

                                               O ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ  

                                                                   & ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

 

ΓΡΑΦΕΙ:  Η ΙΑΤΡΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ ΓΕΡΟΛΥΜΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ FLASH 96

 


 


 


TO ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ IATRICA   ενημερωθείτε   στο  www.iatrica.gr

 


                                                                                                                                            

 

Share |