Καλώς ήρθατε στο Νέο μας site!

Στο e-iatroi.gr μπορείτε:

 

- Εάν είστε Ιατρός να καταχωρηθείτε στον κατάλογό μας

- Να κάνετε αναζήτηση για Ιατρούς

- Να βρείτε διαγνωστικά κέντρα

- Να ενημερωθείτε από τα άρθρα μας

Σοβαρές βλάβες στα δόντια τους παρουσιάζουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2013-02-07 13:21:00
Share |

Σοβαρές βλάβες στα δόντια τους παρουσιάζουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.


Σοβαρές βλάβες στα δόντια τους παρουσιάζουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας καθώς το 60% δεν έχουν πάει ποτέ στον οδοντίατρο, σύμφωνα με στοιχεία από την πρώτη οργανωμένη καταγραφή της στοματικής υγείας παιδιών προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα.


Επιπρόσθετα, το 36% των παιδιών προσχολικής ηλικίας έχει ήδη τερηδονικές βλάβες, οι οποίες αυξάνονται ανάλογα με την ηλικία, το 72% των παιδιών ξεκινά καθυστερημένα το βούρτσισμα, δηλαδή μετά την ηλικία των 2 ετών, ενώ μόνο 27% βουρτσίζει τα δόντια του 2 φορές την ημέρα, ενώ το 30% των γονέων δεν γνωρίζουν εάν το βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα είναι χρήσιμο για την υγεία των δοντιών. Τέλος, το 40% δεν γνωρίζουν εάν η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούν έχει φθόριο.


Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (FDI) στο πλαίσιο Διεθνούς Συμποσίου για τη Στοματική Υγεία, κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένου ότι στη χώρα μας δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα επιδημιολογικά δεδομένα για τα παιδιά 2-5 ετών. Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν ένα σοβαρό ζήτημα: την ανάγκη εφαρμογής προληπτικών προγραμμάτων για παιδιά, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, αφού τότε παρατηρείται χαλάρωση των καλών συνηθειών πρόληψης και πλήττεται σημαντικά η στοματική υγεία.


Σύμφωνα με τον Ανδρέα Αγουρόπουλο, παιδοδοντίατρο και επιστημονικό συνεργάτη του Πανεπιστημίου Αθηνών «τα ευρήματα των μελετών ενισχύουν το δεδομένο ότι το βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα, δύο φορές την ημέρα, συμβάλλει δραστικά στην μείωση της τερηδόνας. Επίσης, η σωστή ενημέρωση των ενηλίκων, γονέων και εκπαιδευτικών, για την τήρηση απλών κανόνων στοματικής υγιεινής είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της καλή στοματικής υγείας των παιδιών».


Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Δρ Ορλάντο Μοντέριρο ντα Σίλβα τόνιζε ότι «σε καιρό κρίσης, η καλύτερη επιλογή είναι η πρόληψη».


Ενθαρρυντικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι όσον αφορά στην κατάσταση της στοματικής υγείας των παιδιών στην Ελλάδα, υπάρχει βελτίωση σε σχέση με την περασμένη 20ετία. Έτσι, το ποσοστό των 12χρονων, χωρίς τερηδόνα, από 12% που ήταν το 1985, σήμερα βρίσκεται στο 37%, ενώ στην ηλικία των 15 ετών, ο αντίστοιχος δείκτης είναι 29%. Ο στόχος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας ήταν, έως το 2010, ποσοστό 90% των παιδιών να είναι ελεύθερα τερηδόνας, γεγονός που υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του ζητήματος για τη χώρα μας.


Συμβουλές για καλύτερη στοματική υγεία στην παιδική ηλικία

1. Τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν από νωρίς να φροντίζουν το χαμόγελό τους. Βουρτσίστε τα δόντια σας μαζί, πρωί και βράδυ και μάθετε έτσι στα παιδιά μια καλή συνήθεια που θα τα ωφελεί για μια ζωή.

2. Ζητήστε από τον παιδοδοντίατρο να σας δείξει τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος, γιατί υπάρχουν μικρές διαφορές ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

3. Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα με φθόριο, όπως προτείνεται από τους Διεθνείς και Ελληνικούς Οργανισμούς Παιδοδοντιατρικής και Οδοντιατρικής.

4. Ανανεώστε την οδοντόβουρτσα του παιδιού κάθε 3 μήνες. Μετά το διάστημα αυτό, η οδοντόβουρτσα έχει φθαρεί και δεν πληροί τους κανόνες υγιεινής.

5. Aλλάξτε την οδοντόβουρτσά αν το παιδί πέρασε ένα κρυολόγημα ή επέστρεψε από την κατασκήνωση, για να αποφύγετε τη μεταφορά μικροβίων.

6. Δείξτε στο παιδί πώς να καθαρίζει με νήμα ανάμεσα στα δόντια.

7. Πηγαίνετε το παιδί τακτικά στον παιδοδοντίατρο για φθορίωση και έλεγχο της στοματικής του υγείας.

8. Προτιμήστε έναν ειδικευμένο παιδοδοντίατρο, ώστε η εμπειρία της επίσκεψης να είναι ευχάριστη για το παιδί και η φροντίδα πιο ολοκληρωμένη.


Πηγή : Life2day

Share |