Καλώς ήρθατε στο Νέο μας site!

Στο e-iatroi.gr μπορείτε:

 

- Εάν είστε Ιατρός να καταχωρηθείτε στον κατάλογό μας

- Να κάνετε αναζήτηση για Ιατρούς

- Να βρείτε διαγνωστικά κέντρα

- Να ενημερωθείτε από τα άρθρα μας

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα )

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2013-01-07 14:46:00
Share |Νομίζετε ότι είστε φουσκωμένοι από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα );


Θα μπορούσε απλώς να είναι μια  εντερική βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου που πλέον είναι πιο εύκολο να διαχειριστείτε!!!!
Εδώ και δέκα χρόνια φαινόμουν σαν  έγκυος, μας αναφέρει  ένας από τους άνδρες που επισκέπτεται την Ορθοβιοτική για τον ετήσιο  Προληπτικό έλεγχο του.!!! Μεταξύ των ετών 1997 και 2012 πάντα ήμουν με μια φουσκωμένη κοιλιά.Την  κοίταγα από πάνω και προσπαθούσα να την κρατήσω μέσα μου, δεν ήμουν  υπέρβαρος, ούτε υποσιτιζόμουν ποτέ!

Αφού εξετάστηκα από ειδικούς παθολόγος και γαστρεντερολόγους  η διάγνωση που δόθηκε ήταν …σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Στις μέρες μας περίπου ένα στους δέκα έχουν - ή νομίζουν ότι έχουν – την πάθηση αυτή. Τα κύρια συμπτώματά της, εκτός από φούσκωμα, είναι η δυσκοιλιότητα και η διάρροια, με πόνο, κόπωση  έως και  κατάθλιψη.

Είναι σχεδόν ταμπού - πολλές διασημότητες έχουν αποκαλύψει ότι πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Kirsten Dunst ηθοποιός και μοντέλο Tyra Banks για να αναφέρουμε μερικές. Αλλά τελικά  μήπως όλοι έχουν πραγματικά σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου; αναρωτήθηκα.

Πριν από τέσσερα χρόνια, άρχισα να το υποψιάζομαι . Όλα τα συμπτώματά μου είχαν ενταθεί, ιδίως, ο πόνος. Προσπάθησα να αποκόψω κάποιες από τις γνωστές καταναλώσεις τροφίμων: όπως το  σιτάρι,  αλκοόλ και  τα γαλακτοκομικά. Προσπάθησα να κάνω γιόγκα και διαλογισμό -  το στρες πιστεύεται ότι  επιδεινώνει την κατάσταση αλλά δύσκολα αποβάλλεται. Αλλά και πάλι κοίταξα και έμοιαζα σαν ...έγκυος !!!!, Μεγάλωσαν μέσα μου οι  υποψίες για κάτι άλλο. Απελπισμένος  πήγα στο γιατρό μου Εξετάζοντας την κοιλιακή μου χώρα κλινικά και με την βοήθεια υπερηχογραφικού ελέγχου, αναζητώντας κύστες ή όγκους, με ρώτησε για τα συμπτώματά μου και πόσο καιρό είχα υποφέρει από αυτά. Μου ζήτησε να διεξάγω και  εξετάσεις αίματος και ούρων για να ελέγξει για τα σημάδια διαβήτη ή διαφόρων μορφών καρκίνου. Κυρίως, με πήρε στα σοβαρά!!!

Έχοντας εξαλείψει τις πιο σοβαρές πιθανές αιτίες,  με παρέπεμψε για δύο καινούργιες εξετάσεις που δεν είχα κάνει ποτέ  : για δυσανεξία στη λακτόζη και Βακτηριακή υπέρ ανάπτυξη λεπτού εντέρου (SIBO).

Η πρώτη εξέταση έγινε πίνοντας ένα διάλυμα ζάχαρης, όπου κάθε 15 λεπτά επί τρεις ώρες εξέπνεα  σε ένα σωλήνα για τη μέτρηση των επιπέδων του υδρογόνου στην αναπνοή μου. Η δεύτερη ήταν η ίδια εκτός από το  ότι ήπια ένα διάλυμα λακτόζης - ένα είδος της γλυκόζης .

Η πρώτη εξέταση εξέταζε την δυσανεξία σε4  λακτόζη (σάκχαρο του γάλακτος)  - η απάντηση για αυτό επέστρεψε αρνητική, αλλά η  άλλη , για  το SIBO, ήταν θετική. Δεν είχα ποτέ ακούσει για αυτό. Έτσι, πίσω στο σπίτι μου,  έκανα τρελή αναζήτηση στο Google,ψάχνοντας για απαντήσεις. Τα ίδια συμπτώματα συνέχισαν να έρχονται μέχρι και για  δυσκοιλιότητα, διάρροια, φούσκωμα, πόνος και κόπωση. Γιατί όμως κανένας από τους γιατρούς που είχα επισκεφθεί , δεν μου είχε αναφέρει ποτέ αυτόν τον όρο;

«Οι περισσότεροι γιατροί δεν έχουν ποτέ ακούσει για αυτό», εξηγεί ο Δρ. Παπαχαραλάμπους  ειδικός Παθολόγος.

Οι  βακτηριακές υπερανάπτυξεις του λεπτού εντέρου κάνουν τους άντρες να φαίνονται σαν να είναι έγκυοι – το ίδιο πρόβλημα με τον  κύριο που επισκέφτηκε την Ορθοβιοτική  και που το υπέστη για 10 χρόνια

Tι είναι λοιπόν και πόσοι άλλοι πάσχοντες από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να έχουν SIBO; «SIBO είναι μια κατάσταση κατά την οποία το λεπτό έντερο, το οποίο κανονικά έχει πολύ λίγα βακτηρίδια,  αποικίζεται με πάρα πολλά βακτήρια. Σε υγιείς ανθρώπους, το γαστρικό οξύ και τα κύματα της μυϊκής συστολής στο λεπτό έντερο ξεπλένουν περισσότερα βακτήρια στο έντερο. Αλλά με το SIBO αυτό δεν συμβαίνει ».

Γιατί; Κυρίως, ο Δρ Παπαχαραλάμπους  λέει, είναι επειδή  παράγεται από τέσσερις διαφορετικούς τύπους των υποκείμενων παθήσεων. Η πρώτη είναι όταν το γαστρικό οξύ   δεν παράγεται, εξαιτίας μίας γαστρικής χειρουργικής επέμβασης στο στομάχι,  όπως μια παράκαμψη, ή  λόγω του γήρατος.

Μια άλλη ευάλωτη ομάδα είναι οι άνθρωποι που είχαν πολλαπλές  ενοχλήσεις και πάσχουν από φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου όπως η νόσος Crohn  και η ελκώδης κολίτιδα και έχουν υποστεί εγχειρήσεις παρακάμψεως στο πλαίσιο της αντιμετώπισης τους  . Τρίτον, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν άλλες διαταραχές του εντέρου. Και, τέλος, οι άνθρωποι που είχαν ανάγκη για συνταγογράφηση και χρήση πολλών  αντιβιοτικών.

Ένα τεράστιο ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου πραγματικά υποφέρουν από SIBO.

«Οι άνθρωποι με επαναλαμβανόμενες  λοιμώξεις του ουροποιητικού μπορεί να έχουν  καταναλώσει  πολλά αντιβιοτικά», λέει ο Δρ.  «Αυτό μπορεί να διαταράξει την ευαίσθητο οικοσύστημα του εντέρου – την ισορροπία μεταξύ των διαφόρων τύπων βακτηρίων - το οποίο στη συνέχεια, επιτρέπει σε ορισμένες ομάδες βακτηρίων να πολλαπλασιαστούν.

Στις αρχές του 2000 έλαβα μια διαδοχή των αντιβιοτικών για την αμυγδαλίτιδα - τελικά απομακρύνθηκαν - η οποία μπορεί να εξηγήσει πολλά. Αλλά, λέει ο Δρ . υπάρχουν και εκείνοι που δεν εμπίπτουν σε καμία από αυτές τις κατηγορίες, που νομίζουν ότι έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τελικά είναι θετικοί  για SIBO, χωρίς να εμπίπτουν σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες.

.«Η απάντηση  είναι ότι δεν μπορούμε να είμαστε σαφείς και  είναι δύσκολο να δώσουμε έμφαση - οι αιτίες του ευερέθιστου εντέρου είναι πολύ-παραγοντικοί:

- Στρες

- Τροφικές δυσανεξίες

- Βακτηριακή υπερανάπτυξη

«Ολες αυτές οι πιθανές αιτίες  κάνουν το έργο μας ακόμη πιο απαιτητικό για την τελική διάγνωση  ».Τονίζει ο Δρ. Μ. Παπαχαραλάμπους – Ειδικός Παθολόγος.

Σε μια μελέτη του 2005 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της  Pharmacology and Therapeutics, βγήκε μια συγκλονιστική συσχέτιση  IBS και  πάσχοντες  από αυτό και  δόθηκε η δοκιμή αναπνοής υδρογόνου για SIBO και 64 ήταν θετικοί. Αυτό δείχνει ένα τεράστιο ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου πραγματικά υποφέρουν από SIBO.

‘’Δεν υπάρχει θεραπεία. Αντ 'αυτού, η λύση είναι   η διαχείριση.  Η οποία μπορεί να έχει μια φανταστική εξέλιξη .  Το πλάνο διαχείρισης είναι  πολύ απλό όταν πια μας δίδεται η δυνατότητα σαν Ιατροί  να γνωρίζουμε’’  αναφέρει ο Δρ.

«Κατ 'αρχάς, θα εξετάσουμε για κάθε υποκείμενη περίπτωση - είναι αυτοί που μεγάλες και επαναλαμβανόμενες ενοχλήσεις με οξύ χαρακτήρα  , αυτοί που δεν έχουν τη νόσο του Crohn η ελκώδη κολίτιδα  έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση». «Αν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτούς τους παράγοντες θα το κάνουμε. Αλλά κατά τα άλλα η θεραπεία είναι κυκλική, για τη μείωση του αριθμού των βακτηρίων στο λεπτό έντερο με ειδικά για το έντερο μη απορροφούμενα αντιβιοτικά και αντιμυκητιασικά εάν ενοχοποιείται η candida

Μια αλλαγή στη διατροφή είναι επίσης σημαντική. «Θα ήθελα να συστήσω μικρά, συχνά γεύματα, φροντίζοντας να πάρετε μια καλή πρόσληψη βιταμινών, και  μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων.

Σημαντική είναι η λήψη ευδιάλυτων φυτικών ινών, δραστικά προβιοτικά, πεπτικά ένζυμα και ω3 λιπαρά οξέα σαν φυσικά.

Ο Δρ Παπαχαραλάμπους  συμβουλεύει τους ασθενείς που παρακολουθεί  να λαμβάνουν  συγκεκριμένα συμπλήρωματα που  μπορούν να τους βοηθούν με το φούσκωμα.

Η θεραπεία λειτουργεί.!!!

Μετά από μερικά μαθήματα σωστής διαχείρισης της κατάστασης  και  όλα τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν . Ανησυχώντας για τη λήψη τους μακροπρόθεσμα, όμως, άρχισα τη λήψη προβιοτικών   κάθε μέρα, και μόνο τη λήψη αντιβιοτικών κάθε χρόνο. Οι πιο ισχυροί, και ως εκ τούτου χρήσιμοι φίλοι έγιναν , τα προβιοτικά !!!

Να ακολουθείς πιστά τις διατροφικές οδηγίες δεν είναι εύκολο - όπως  όταν  - έχετε π.χ. μια προβληματική cupcake εμμονή (!).... όμως δεν  θα άλλαζα με τίποτε  την  ποιότητα ζωής που απέκτησα μετά την νέα  εξέταση  SIBO!!!


ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΕΛΕΑΝΑ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ


 


 


Σύνδρομο βακτηριδιακής υπερανάπτυξης του λεπτού εντέρου.

 

Share |