Καλώς ήρθατε στο Νέο μας site!

Στο e-iatroi.gr μπορείτε:

 

- Εάν είστε Ιατρός να καταχωρηθείτε στον κατάλογό μας

- Να κάνετε αναζήτηση για Ιατρούς

- Να βρείτε διαγνωστικά κέντρα

- Να ενημερωθείτε από τα άρθρα μας

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2012-12-20 23:33:00
Share |

Όσο αφορά τον καρκίνο του προστάτη η θεραπεία  είναι φαρμακευτική και χειρουργική .

Στις περιπτώσεις όπου ο καρκίνος είναι περιορισμένος μέσα στον αδένα , γίνεται ριζική προστατεκτομή δηλαδή  αφαίρεση  όλου του αδένα .

Η προστατεκτομή γίνεται  είτε με κλασικό χειρουργείο  με  τομή στο κάτω τμήμα της κοιλιακής  χώρας  είτε σήμερα με την πιο σύγχρονη μέθοδο της ρομποτικά  υποβοηθούμενης προσταστεκτομής με το σύστημα ρομποτικής  da Vinci  .


Η μέθοδος αυτή επιτρέπει να αφαιρείται ο προστάτης  και οι σπερματοδόχες κύστεις που έχουν προσβληθεί από καρκίνο μέσω πέντε τομών του δέρματος της κάτω κοιλίας που δεν ξεπερνούν το ένα εκατοστό  .Στις   τομές αυτές εισάγονται  λεπτά  λαπαροσκοπικά εργαλεία .Μια κάμερα  δίνει την δυνατότητα παρατήρησης του   χειρουργικού  πεδίου σε μια οθόνη.  Με την μέθοδο αυτή πετυχαίνεται απόλυτη ακρίβεια κινήσεων , χωρίς απώλειες αίματος  . Η  αφαίρεση του προστάτη γίνεται τελικά μέσα σε ένα ειδικό σάκο .


H χειρουργικη αντιμετωπιση της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη είναι   η  κλασσική διουρηθρική  προστατεκτομή.   Με αυτή την μέθοδο  δεν  ανοίγεται τομή  στο  δέρμα αλλά χρησιμοποιείται  ειδικό  εργαλείο   με  ενσωματωμένο  οπτικό σύστημα  σαν τηλεσκόπιο   που εισάγεται στην ουρήθρα  και με  ένα σύρμα   διαθερμίας     (ηλεκτρικό ρεύμα )   αφαιρείται ο  προστάτης  .

Οι επιπλοκές της  μεθόδους αυτής είναι  η  αιμορραγία  σε  ποσοστό 3.9 %    , το   σύνδρομο απορρόφησης  σε ποσοστό   2%   (δηλαδή   απώλεια  άλατος  η όποια  είναι επικίνδυνη  αν  δεν διορθωθεί  αμέσως ),  η ακράτεια   και  η στένωση της ουρήθρας .

 


Άλλη μέθοδος είναι η  διουρηθρική προστατεκτομή με laser  .Η  ενεργεία του laser  είναι φωτεινή και διοχετεύεται σαν λεπτή δέσμη υπερσυγκεντρωμένη  σε μια στρογγυλή  κηλίδα όπου αναπτύσσονται  πολύ υψηλές  θερμοκρασίες .Το  laser  νεκρώνει  αστραπιαία  τον προστάτη και τα αγγεία  , όποτε  δεν υπάρχει αιμορραγία και απορρόφηση υγρών .Η επέμβαση ξεκινά με την εισαγωγή  ενδοσκοπίου στην  ανδρική ουρήθρα. Το ενδοσκόπιο είναι λεπτότερο από το αντίστοιχο της κλασσικής διουρηθρική προστατεκτομής ,  όποτε ο τραυματισμός  της ουρήθρας είναι μικρότερος .Το  εργαλείο  διαθέτει ένα αγωγό και μέσω  αυτού περνά μια λεπτή  ίνα  για την μεταφορά της  φωτεινής  ενέργειας .


Η ανάρρωση του ασθενούς με την μέθοδο αυτή είναι γρήγορη  , ο ασθενής κινητοποιείται  αμέσως , εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια ή  την επόμενη μέρα αφού ουρήσει ικανοποιητικά . 

Ένας άλλος  τύπος    laser   είναι το green light laser . Το   green light laser   εξαερώνει τον προστάτη από απόσταση λίγων  χιλιοστών σε υγρό περιβάλλον .

                           

                        

                     17-21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΕΣ  ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

                                       ΙΑΤΡΟΙ :  Β.ΓΕΡΟΛΥΜΟΥ –Δ.ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ


   ΓΡΑΦΕΙ:  Ο ΙΑΤΡΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ

   ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ FLASH 96


 


 


 

Share |